Chocobo

chocobo1

Afghan hound male
Blue brindle
Born:
17.7.2007
Breeder: Sari Laakso, kennel Scented
Owners: Johanna Männistö & Lauri Kuikka
KOIRANET

Lempinimiä/nicknames: Piki, Chocoti, Toko, Tokopoo, Tokoti, Hattivatti, 
 Chewbacca, Jääkarhu, Kakara, Juniori, Häntäheilu, Bambisilmä, Mangaeläin.

CHOCOBO – Charmantti hurmuri, bambinsilmäinen hulivili, hyperaktiivinen hattivatti.Chocobo ei pysähdy koskaan, se on kuin duracell-pupu. Sen häntäkin heiluu aina kun sille juttelee. Chocobo on ikuinen optimisti, aina iloinen ja positiivinen. Pentuna se oli jatkuvasti tekemässä kaikkea jäynää, ja oli erikoistunut tutkimaan hieman kovakouraisesti kaikkea elektroniikkaa. Nyt aikuisenakin sillä on jatkuvasti pilke silmäkulmassa, esineitä ei enää tarvitse purkaa ja tuhota, mutta kaikki mielenkiintoinen varastetaan silti perinpohjaista tutkimista varten. Chocobo on huushollin charmantti aurinko jonka kanssa ei voi olla pitkään pahalla tuulella.
CHOCOBO – enchanting charmer, bambi-eyed Dennis the menace, hyperactive hattifatten.
Chocobo never stops, he snever slows down, he is like a duracell-bunny. His tail is always waving when you talk to him. Chocobo is a total optimist, always cheerful and positive. When he was a puppy he was constantly doing something forbidden, especially he liked to inspect electronical stuff and broke them into pieces. Now when grown up, he does not do damage anymore, but is still often a bit mischievous and for example steals everything what he considers interesting for further investigation. Chocobo is the charming sunshine of our household – no one can be long in a bad mood when he is around.


HEALTH/TERVEYS

* Silmätarkastus – Eye Examination – (04/2008, 11/2011)
- Silmät terveet / clear
* Sydänkuuntelu - Heart auscultation
- Ei sivuääniä / no murmurs (08/2012)
* Lonkathips A/A (7/2014)
* Kyynärät -elbows 0/0 (7/2014)
* DLA-haplotyypit- DLA haplotypes:
- Heterotsygootti / Heterotsygote,
02001 00401 01303 / 11101 00601 02002
* TgAA - negatiivinen – TgAA negative

* MH-luonnekuvattu / MH Character evaluation (6/2009)
- Suoritettu – Passed

* Syksyllä 2009 viivästynyt allerginen reaktio hyönteisen puremaan (naaman turvotus).
In Fall 2009 allergic reaction from insect bite (muzzle swelling).
* Keväällä 2010 hoidettiin poskihampaan tulehdus
In spring 2010 inflammation of one premolar.
* Ajoittain korvan hiivatulehduksia – Occational inflammations of ear
* Tyroksiinilääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan vuodesta 2013
( sekundäärinen hypotyreoosi, TgAA-negatiivinen)
- Medication for secondary hypothyroidism since 2013


RESULTS/TULOKSIA

Näyttelyt / Shows:
7 x Class placements
SA-FA Club Show BIS-4 in petdog class

Other:
Agility preliminary course – passed 2013
Agility training since 2013-2016


CHARACTER/LUONNE

Chocobo innostuu herkästi ja kaikesta ja sen häntä heiluu aina kun sille juttelee. Kaikessa mitä teetkin on Chocobo melkein aina mukana, tai siis ihan aina. Elämä yleensäkin on siitä hirmu jännää ja kiinnostavaa.

Hienostuneen sofistikoituneeseen Rasmukseen verraten Chocobo on ollut alusta asti erilainen. Sen häntä tuntuu heiluvan aina, mutta kuitenkin se on myös omapäinen, itsenäinen ja hyvin terävä-älyinen. Se sai jo pikkuisena lempinimen filosofi sillä se pysähteli kesken lenkkiäkin vain patsastelemaan ja katselemaan maailmaa ympärillään lumoutuneena. Toisaalta kun sitten mennään niin kanssa mennään täyttä häkää, eikä tältä kaverilta tunnu loppuvan energia koskaan. Vapaana täytyy päästä juoksemaan säännöllisesti tai energia puretaan sisällä kaikkeen ei aina niin sallittuun puuhasteluun.

Chocobo on parantumaton kleptomaani. Se vie keittiöstä portin yli muovikasseja, varastaa laukuista lompakoita joita tutkii tarkasti, vie kirjoja ja lehtiä – yleensäkin huomaa aina jos huoneeseen ilmestyy jotain uutta, oli se sitten mitä tahansa, ja vie sen tutkittavaksi heti kun silmä välttää. Tutkimushalustaan johtuen se on tehnyt nuorena myös melko paljon tuhoa, pureskellut lukemattomia dvd-koteloita, kirjoja ja lehtiä rikki, sekä muunmuassa kaivanut kännykästäni sim-kortin ja purrut siihen keskelle hampaanreiän puhelimen jäädessä kuitenkin muuten toimintakuntoiseksi.

Chocobo rakastaa tapahtumia joissa se näkee paljon tuttuja ihmisiä ja koiria. Myös kotona kaikki vieraat otetaan vastaan todella innokkaan ihastuneina – sanommekin sitä niissä tilanteissa hurrikaani- Chocoboksi. Kadulla kohdatessa se toisinaan tervehtii ujostelevammin, häntä vipattaa mutta ei rynnätä suoraan syliinkään. Koirapuistossakaan se ei syöksy uusien joukkoon suuna päänä, muttei myöskään arkaile eikä varsinkaan haasta riitaa. Jos meno on liian raisua se vetäytyy vähän syrjemmälle mutta leikkii mielellään mukavien kaverien kanssa. Kaikenkaikkiaan se on kuitenkin hyvin positiivinen ja elämäniloinen ikiliikkuja.

Chocon ainoa heikkous on jonkunasteinen paukkuarkuus. Se säikähti Uutena vuotena ollessaan 2,5-vuotias aivan yläpuolellamme pamahtanutta rakettia, ja sen jälkeen on pelännyt sekä ilotulituksia, ilmapallojen pamahduksia että ukkosta kesäisin. Tuolloin se tahtoo ulkoa sisälle kiskoen tai sisällä kuuntelee ääniä hieman hermostuneena. Toistaiseksi DAP-suihke, TV päällä pitäminen ja ulos menon välttäminen metelin aikana on riittänyt rauhoittamaan sen oloa. Ukkosta se sietää vähän paremmin, mutta jos jatkuvalla syötöllä jyrisee, ei se pidä silloin siitäkään.

Chocobo gets easily interested on everything and anything. He appears to be always beside you when you are doing something – anything, he is there watching with interest. His tail waves always when you talk to him. Life in general is greatly exciting and interesting.

Compared to my sophisticated and a bit eteric afghan hound Rasmus, Chocobo has given a much different view to this breed right from the start. Her has a sunny character, but is also stubborn, independent and very keenwitted. He was our little philosopher even as a little puppy, as he tended to stop suddenly in the middle of our walks and just stand still watching everything around – the cars, the houses, the people. On the other hand he loves to run, and he goes fast – this fellow does not run out of energy to run and play when let loose, and he has to get chances to do it regularly or he will go bouncing on the walls, so to speak, inside the house.

Chocobo is an incurable cleptomaniac. He steals plastic bags from kitchen, and wallets from handbags which he then inspects very carefully and throughly. Also books and magazines, his favorite, and he  immedeately spots if  some new object is brought to the room, and steals it for further inspection as soon as you are not watching. Because of this tendency he has also done his fare share of damage to various objects as a youngster – dvd’s, books, magazines.. One of the most memorable was when he managed to dig out the sim-card of my cellular phone and bite it broken but leave the phone itself otherwise fully operable.

Chocobo loves all events where he meets all his friends, both people and other dogs. Also at home he is very enthusiastic about visiters – so enthusiastic that we call him the hurricane-Chocobo! If we meet people in the streets he is more calm – interested and friendly but more shy. In dogparks he also moves politely aside if the going gets too rough with strange dogs, but likes to play with nice dogs. Alltogether he is a very positive energetic boy, full of life.

Choco’s ”only weakness” seems to be the fear for some loud noices. This started at New Years eve when he was 2,5-years old and there was sudden fireworks right above us when we went outside. After that he has been afraid of fireworks, thunders and balloons. If he hears these he wants to get back inside immeadiately, and if inside he gets a bit restless. DAP, keeping the TV on and avoiding to go outside during fireworks have been enough for now the make him calm him down. Thunder is not always as bad as fireworks, but he clearly does not like that either.


PEDIGREE/SUKUTAULU
ped_chocobo1
Sukusiitos – COI: (8 sukupolvea/generations) = 3,75%
Eri yksilöitä tunnetuista esi-isistä – Count of distinct known ascendants: 311/510
See longer pedigree with links and pictures at AHI PEDIGREE DATABASE


LISÄÄ KUVIA / MORE PICTURES: